Valašská kyselica

od | Úno 23, 2021 | Polévky

Valašská kyselica v tomto provedení si nedává za úkol být ten jediný a pravý recept na tuto skvělou polévku. Je to prostě varianta, která mi nejvíce připomíná tu polévku, kterou jsme si se ženou dávali při našich toulkách v okolí Karolinky, Halenkova a tamních horách.

Nejdůležitější na této polévce je, že se brambory vaří odděleně od kysaného zelí. Důvod je prostý. V kyselé vodě se brambory proste neuvaří tak, jak jsme zvyklí. Je to velmi jednoduchá a velice churná kyselá polévka. Na druhé straně Karpat se vaří slovenská kapustnica. Je to jen kousek přes hory a přece je slovenská kapustnica uplně jiná polévka.

Suroviny

500g bysaného zelí

4-5 ks středních bramborů

Olivový olej

100g slanina

1 ks cibule

2ks masové klobásy

Bobkový list, nové koření, sůl, pepř

Sušené houby, namočené ( přes noc )

100ml mléka

1PL hladké mouky

Šlehačka​

Postup 

  1. Zelí vaříme asi 20 minut s bobkovým listem a novým kořením.
  2. Ve druhém hrnci uvaříme brambory na kostičky s kmínem a solí.
  3. Na pánvi orestujeme cibuli, slaninu.
  4. Přidáme pokrájenou klobásu a zprudka orestujeme.
  5. Vše smícháme, pridáme mouku rozmíchanou v mléce a krátce povaříme
  6. Nakonec zjemníme šlehačkou a dochutíme
 

Tip:          Sušené houby namočíme přes noc a potom vaříme spolu se zelím. Je možné na ozdobu přidat majoránka a chlebové krutónky.

Fotogalerie

Share This