Valašská kyselica
Valašská kyselica v tomto provedení si nedává za úkol být ten jediný a pravý recept na tuto skvělou polévku. Je to prostě varianta, která mi nejvíce připomíná tu polévku, kterou jsme si se ženou dávali při našich toulkách v okolí Karolinky, Halenkova a tamních horách.
Nejdůležitější na této polévce je, že se brambory vaří odděleně od kysaného zelí. Důvod je prostý. V kyselé vodě se brambory proste neuvaří tak, jak jsme zvyklí. Je to velmi jednoduchá a velice churná kyselá polévka. Na druhé straně Karpat se vaří slovenská kapustnica. Je to jen kousek přes hory a přece je slovenská kapustnica uplně jiná polévka.
Suroviny
500g bysaného zelí
4-5 ks středních bramborů
Olivový olej
100g slanina
1 ks cibule
2ks masové klobásy
Bobkový list, nové koření, sůl, pepř
Sušené houby, namočené ( přes noc )
100ml mléka
1PL hladké mouky
Šlehačka
Postup
- Zelí vaříme asi 20 minut s bobkovým listem a novým kořením.
- Ve druhém hrnci uvaříme brambory na kostičky s kmínem a solí.
- Na pánvi orestujeme cibuli, slaninu.
- Přidáme pokrájenou klobásu a zprudka orestujeme.
- Vše smícháme, pridáme mouku rozmíchanou v mléce a krátce povaříme
- Nakonec zjemníme šlehačkou a dochutíme
Tip: Sušené houby namočíme přes noc a potom vaříme spolu se zelím. Je možné na ozdobu přidat majoránka a chlebové krutónky.